Achar Gosht (Pickled Spice Meat) – Tartness and spice of South Asian pickles in your meat curry. For achar gosht Meat is prepared with pickle spice mix, yogurt and stuffed red chillies. Achar Gosht is a very delicious dish and prepared commonly for cuisines. Being a different flavor achar gosht has gained wide popularity and is being liked by nearly all. The aroma and the flavor of achari masala dominates the other ingredients. Achar or Pickle is used in every Asian house and the flavor of the spices are not new to anyone which makes it a favorite main course dish.
Ingredients Of OK Achar Gosht Masala:
- Coriander Seeds
- Fennel Seeds
- Will Cayenne Pepper
- Amchor
- Red Chilli
- Clove
- Green Cardamom
- Cumin White
- Cinnamon
- Nutmeg
- Mace
- Onion Powder
- Ginger Powder
- Garlic Powder
- Salt
- Turmeric
- Black Pepper
- Tomato Powder
- Green Chilli Powder
- Bay Leaf
- Black Seeds
- Fenugreek Seeds
Ingredients Required:
Ingredient | Quantity |
Meat | 1kg (Beef/Mutton/Chicken) |
Yogurt | 2 ½ cup |
Cooking Oil | 1 cup |
Green Chillies | 8 to 10 medium |
Lemon Juice | 3 tbsp |
Ginger | 1 small piece (julienne cut) |
Method:
- Mix 2 tablespoons of OK Achar Gosht Masala with lemon juice and make a paste. Slit open the green chillies, fill them with this paste and set aside.
- Marinate meat with yogurt and remaining achar gosht masala.
- In hot oil add onion paste and fry until golden. Add marinated meat. Stir fry on high heat for 2-3 minutes.
- Add 2-3 cups of water for beef or mutton and half cup of water for chicken. Cover and cook on medium heat until meat is tender.
- Stir fry for 5-6 minutes on high heat, place filled green chilies and ginger over the meat. Cover and cook on low heat until oil separates from gravy.
- Serve with naan or Chapati.
اچار گوشت مصالحہ کے اجزاء:
ثابت دھنیا
سونف
دیگی لال مرچ
آمچور
لال مرچ
لونگ
سبز الائچی
سفید زیرہ
دار چینی
جائفل
جاوتری
پیاز کا پاؤڈر
ادرک کا پاؤڈر
لہسن کا پاؤڈر
نمک
ہلدی
کالی مرچ
ٹماٹر کا پاؤڈر
ہری مرچ کا پاؤڈر
تیز پات
کلونجی
میتھی دانہ
جزاء درکار:
گوشت ایک کلو
دہی ڈھائی کپ
کھانے کا تیل ایک کپ
ہری مرچ آٹھ سے دس درمیانی
لیموں کا رس تین کھانے کے چمچ
ادرک ایک چھوٹا ٹکڑا باریک کٹا ہوا
ترکیب:
دو کھانے کے چمچ اچار گوشت مصالحہ میں لیموں کا رس ملایں, ہری مرچوں میں بھریں اور ایک طرف رکھ دیں.
گوشت کو دہی اور بچے ہوئے اچار گوشت مصالحہ سے میرینیٹ کریں.
گرم تیل میں پیاز کا پیسٹ شامل کریں اور گولڈن ہونے تک فرائی کریں. میرینیٹ کیا ہوا گوشت شامل کریں. تیز آنچ پر دو سے تین منٹ تک بھونیں.
گاۓ / بکرے کے گوشت کے لئے دو سے تین کپ پانی شامل کریں اور مرغی کے لئے آدھا کپ. ڈھک کر درمیانی آنچ پر گوشت گل جانے تک پکائیں.
پانچ سے چھ منٹ تک تیز آنچ پر بھونیں، مصالحہ بھری ہوئی مرچیں اور ادرک گوشت میں ڈالیں. ڈھک کر ہلکی آنچ پر پکنے دیں جب تک مصالحہ تیل نہ چھوڑ دے.
نان اور چپاتی کے ساتھ پیش کریں.
The information is for educational purposes only. This information has not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This information is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.