‘Parathas’ (Stuffed Bread) are a healthy, delicious and filling food, known as one of the best and popular breakfasts of Pakistan. Anyone would agree that the best way to start a morning with a good appetite would be to indulge yourself into some steaming hot butter-dripping ‘parathas’.
Aloo parathas consist of unleavened dough stuffed with a spiced mixture of mashed potato, which is rolled out and cooked on a hot tawa with butter or ghee. Aloo paratha is usually served with butter, chutney, curd or mix pickles in different parts of northern and western India. Sometimes a glass of lassi is served along with it.
Ingredients Of OK Aloo Paratha Masala:
- Green Chilli Flakes
- Salt
- Carom Seeds
- Garam Masala
- Red Chilli
- Chat Masala
- Mint leaves
- Coriander Leaves
- Kasoori Methi
- Dried Coriander Seeds
Ingredients Required:
Ingredient | Quantity |
Potato | 12 large (boiled and peeled) |
Maida Flour | 750gm |
Ghee | as required for frying |
Method:
- Mash boiled and peeled potatoes well.
- Mix OK Aloo Paratha Masala and maida flour in mashed potatoes, give it a good mix.
- Knead dough and take out small dough and give them a round shape of ball.
- Roll out dough into round shape with the help of rolling pin.
- Heat pan and place rolled paratha on it, fry both sides with ghee.
- Aloo paratha is ready serve with mint chutney, imli chutney, achar and salad.
آلو پراٹھا مصالحہ کے اجزاء:
کٹی ہوئی ہری مرچ
نمک
اجوائن
گرم مصالحہ
لال مرچ
چاٹ مصالحہ
پودینہ
دھنیا
قصوری میتھی
ثابت دھنیا
اجزاء درکار:
آلو بارہ عدد بڑے (ابلے اور چھلے ہوئے)
میدہ 750گرام
گھی حسب ضرورت تلنے کے لئے
:ترکیب
ابلے اور چھلے ہوئے آلو کا اچھے سے بھرتا بنا لیں
آلو کے بھرتے میں آلو پراٹھا مصالحہ اور میدہ شامل کریں اور اچھے سے مکس کریں
آٹا گھوند کے اس میں سے ایک چھوٹا پیڑھا بنائیں اور اسے گول شکل دیں
اب بیلن کی مدد سے اسے گولائی میں بیلیں
توا گرم کریں اور اس پہ بیلا ہوا پراٹھا ڈالیں، دونوں طرف گھی سے فرائی کریں
آلو پراٹھا تیار ہے پودینے کی چٹنی، املی کی چٹنی، اچار اور سلاد کے ساتھ پیش کریں
Note:
It makes 20 parathas.
The information is for educational purposes only. This information has not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This information is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.