Organic Kitchen’s Malai Qorma Masala
ملائی قورمہ مصالحہ
Rs 450
Malai Qorma is a delicious Mughlai dish. Qorma is a very famous and commonly prepared dish in the Asian sides of the world specially India and Pakistan. It is prepared both lavishly and for simple occasions too. Mostly Qorma has been a main course dish in weddings and events. Variations have been made to upgrade the flavor and recipe of regular prepared qorma amongst which Malai Qorma is being liked and becoming more popular nowadays. The core ingredients are the same but with a little variation the recipe is changed and made more shahi. Eastern cuisines which have shahi recipes now have Malai Qorma as a preferred main course dish.
Ingredients Of OK Malai Qorma Masala:
- Cashew
- Almonds
- Sesame Seeds
- Desiccated Coconut
- Black Pepper
- Nutmeg
- Mace
- Cinnamon
- Star Anise
- Cumin White
- Green Cardamom
- Cloves
- Cumin Black
- Bay Leaf
- Black Cardamom
- Ginger
- Garlic
- Salt
Ingredients Required:
Ingredient | Quantity |
Cream | 1 cup |
Milk | 2 tbsp |
Onion | 3 – 4 medium |
Chicken | 1 Kg |
Cooking Oil | 1 ½ cup |
Fresh Coriander Leaves | ½ cup |
Green Chillies | 4 – 5 chopped |
Yogurt | 5-6 tbsp |
Method:
-
Grind OK Malai Qorma Masala (white mixture), cream and milk to make a smooth paste, when a creamy mixture is ready set aside.
-
In a pot, heat oil, add onion paste, saute until the onion changes color.
-
Add chicken and stir fry until the chicken takes a golden color.
-
Now add yogurt, OK Malai Qorma Masala (Brown masala), mix well, cover and cook on low flame until chicken is tender (for about 8-10 minutes). Cook the masala until the oil separates from the gravy.
-
Now add creamy mixture and mix well. Cover and put it on simmer for 2 minutes.
-
Garnish with fresh coriander leaves and green chillies. Serve with nan.
ملائی قورمہ مصالحہ کے اجزاء:
کاجو
بادام
سفید تل
پسا ہوا کھوپرا
کالی مرچ
جائفل
جاوتری
دار چینی
بادیان کے پھول
سفید زیرہ
سبز الائچی
لونگ
کالا زیرہ
تیز پات
بڑی الائچی
ادرک
لہسن
نمک
اجزاء درکار:
کریم ایک کپ
دودھ دو کھانے کے چمچ
پیاز تین سے چار درمیانی
مرغی کا گوشت ایک کلو
دہی پانچ سے چھ کھانے کے چمچ
کھانے کا تیل ڈیڑھ کپ
تازہ دھنیا آدھا کپ
ہری مرچ چار سے پانچ کٹی ہوئی
:ترکیب
گرائنڈر میں ملائی قورمہ مصالحہ (سفید مکسچر)، کریم اور دودھ کو شامل کر کے اچھے سے پیسٹ بنا لیں، جب کریمی مکسچر تیار ہوجاۓ اسکو اب ایک طرف رکھ دیں.
دیگچی میں تیل گرم کر کے اس میں پیاز کا پیسٹ شامل کر کے اتنا تلیں کے پیاز کا رنگ تبدیل ہو جاۓ.
چکن شامل کریں اور رنگ تبدیل ہونے تک پکایں.
اب دہی اور ملائی قورمہ مصالحہ شامل کر کے اچھے سے مکس کریں، ڈھک کر ہلکی آنچ پہ چکن گل جانے تک پکایں (آٹھ سے دس منٹ).
اب کریمی مکسچر شامل کر کے اچھے سے مکس کریں ڈھک کر دو منٹ کے لئے دم پہ رکھ دیں.
تازہ دھنیا اور ہری مرچوں سے سجاوٹ کریں. نان کے ساتھ پیش کریں.
The information is for educational purposes only. This information has not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This information is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.